Dossier Mensenhandel

In het Wetboek van Strafrecht is mensenhandel strafbaar gesteld bij artikel 273f.  Het artikel geeft een opsomming van al die handelingen die onder mensenhandel worden verstaan. Mensenhandel is veelvuldig in het nieuws de laatste jaren; niet alleen in combinatie met illegale prostitutie, ook onder de noemer 'moderne slavernij', denk bijvoorbeeld aan de 50 Oost-Europese seizoensarbeiders die werden bevrijd van een boerderij in het Branbantse Someren. Uit de onlangs verschenen Korpsmonitor Prostitutie en Mensenhandel 2010 blijkt enerzijds dat de politie een beter toezicht krijgt op mensenhandel maar anderzijds dat het Openbaar Ministerie meer moeite heeft om tot veroordelingen te komen. In dit dossier vindt u documenten die voor dit onderwerp van belang kunnen zijn.

Onderzoeksrapporten

Korpsmonitor Prostitutie en Mensenhandel 2010
Werson & Den Hartog, 26 april 2011
Tweejaarlijks uitgevoerd onderzoek dat in beeld brengt hoe en in welke mate politiekorpsen de prostitutie en mensenhandel aanpakken en met welke ketenpartners daarbij wordt samengewerkt met als doel versterking van de bestrijding van illegale prostitutie en mensenhandel.
 
Mensenhandel in de Amsterdamse raamprostitutie
Verhoeven, De Jong & Van Gester 2011
Een onderzoek uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum naar de aard en opsporing van mensenhandel in de raamprostitutiebranche van het Amsterdamse wallengebied.

Jaarverslag Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst
In 2010 werden 109 verdachte personen en 15 verdachte bedrijven door de SIOD aangegeven bij het Openbaar Ministerie. Daaronder begrepen is een grootschalig fraudeonderzoek onder tuinders in Noord-Brabant en Limburg. Het gaat om grote leveranciers van fruit en groenten. Zij worden verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Scripties

Het controleteam Prostitutie en Mensenhandel:
een onderzoek naar informatierelaties en de toepassing van kennis in de aanpak van mensenhandel in het korps Rotterdam-Rijnmond.
Winkelhorst, mei 2007

Terug bij af?
Remigratie van Bulgaarse vrouwen na uitbuiting in de
Nederlandse prostitutiesector.
Kersten, januari 2009


Wet- en regelgeving

Richtlijn 2011/36/EU
Van het Europees Parlement en de Raad van 5 april 2011 inzake de voorkoming en bestrijding van mensenhandel en de bescherming van slachtoffers daarvan, en ter vervanging van Kaderbesluit 2002/629/JBZ van de Raad.

Aanwijzing Mensenhandel
Aanwijzing van het College van Procureurs-Generaal per 1 januari 2009.

Informatief

Infosheet Mensenhandel
Centrum Criminaliteitspreventie Veiligheid, mei 2011
Informatie over de vormen en aanpak van mensenhandel in Nederland.

Europa Decentraal
Wat doet de Europese Unie ter bestrijding van mensenhandel?
Kenniscentrum Europees recht en beleid voor decentrale overheden.

Modelconvenant Mensenhandel
De convenantpartners zoeken een intensivering van de samenwerking op alle gebieden van de criminele keten rond mensenhandel. De convenantpartijen wisselen gegevens over mensenhandel uit en voorzien in een gezamenlijke, centrale verwerking van die gegevens, teneinde met behulp daarvan de aanpak van mensenhandel onderling te kunnen afstemmen en gezamenlijk te kunnen vormgeven.

Feiten & cijfers

Maandrapportage april 2011
Coördinatiecentrum Mensenhandel La Stradia